שיטות ואמצעים לפינוי מוקשים

​​​

פינוי מוקשים הוא תהליך מורכב, מסוכן ומאתגר. הוא דורש מקצועיות רבה, מיומנות וקור רוח, והוא חייב להיעשות בזהירות ובדייקנות. קיימות שתי שיטות עיקריות לפינוי, והבחירה ביניהן תביא בחשבון קשת רחבה של שיקולים: סוג הקרקע, סוג המוקש, רמת הסיכון לצוותי הפינוי, מגבלות בטיחות ועוד.  

פינוי ידני של מוקשים

פינוי ידני של מוקשים, כשמו כן הוא, נעשה על ידי צוותי פינוי מקצועיים ומיומנים, אשר הוכשרו לשם כך במסלולי הכשרה צבאיים או אזרחיים.

במהלך הפינוי נעשה שימוש במגוון סוגים של אמצעים לאיתור מוקשים, וביניהם:

  • גלאי מוקשים
  • מכשירי איכון
  • מסגרות גילוי
  • אמצעים נוספים לחשיפת מוקשים             

מטבע הדברים, שיטת פינוי זו טומנת בחובה סיכון רב לצוות המבצע את הפעולה ונמצא בקרבת המוקש.  על כן נדרשת מיומנות רבה של צוות הפינוי בקרות איכות קפדניות והקפדה על מקצועיות ובטיחות בתהליך. בסופו של דבר התוצאה הרצויה בפינוי ישני הוא שטח נקי ממוקשים ונפלים בדיוק כמו הדרישה בשיטת הפינוי המכאנית.

כמו כן, בישראל קיימים אזורים ותוואי שטח רבים שבהם שיטת הפינוי הידנית היא האפשרות היחידה לפינוי המוקשים, ועל כן לא פעם תיבחר ליישום דווקא שיטה זו.


פינוי מכני של מוקשים

פינוי מכני הוא תהליך המבוסס בעיקרו על מכונות וציוד מכאני הנדסי אשר עברו התאמות (במידות ביכולות הסינון וההפרדה ועוד ) כך שיוכלו לשמש לפינוי מכאני בשדות מוקשים בנוסף קיימות מכונות המופעלות בשלט רחוק המסייעות לביצוע פינוי ונשלטות מרחוק על ידי צוותים מקצועיים ובעלי ניסיון.

השיטה המכנית תיבחר ליישום כאשר סוג המוקש לרוב הוא אל מתכתי ולא ניתן לאתרו באמצעות גלאי מכל סוג שהוא, כאשר הקרקע אינה מאפשרת פינוי ידני, או כאשר ההערכה היא שתהליך הפינוי הידני כרוך ברמת סיכון גבוהה מאוד.

במהלך הפינוי המכני נעשה שימוש במגוון כלים מכניים וטכנולוגיים, לרבות:

  • אמצעים לביצוע סקר בקרקע טרם תחילת הפינוי
  • אמצעים להכנת הקרקע לפינוי
  • אמצעים לניפוי הקרקע שנחפרה ולהפרדת  המוקשים והאבנים מהחומר הנקי החוזר לשד"מ וגריסת התוצרים הנ"ל לגודל הרצוי (ניפוי וגריסה תעשייתית).

חשוב לציין כי גם שיטה זו טומנת בחובה סיכונים לצוותים המפקחים על האמצעים המכניים, אך היא בטוחה יותר מהשיטה הידנית.​